8+1 συμβουλές για να επιτύχετε σε μια διαδικτυακή συνέντευξη εργασίας

0
813
8+1 συμβουλές για να επιτύχετε σε μια διαδικτυακή συνέντευξη εργασίας

8+1 συμβουλές για να επιτύχετε σε μια διαδικτυακή συνέντευξη εργασίας

Οδηγός για επιτυχημένη online job interview

Εάν έχετε προσκληθεί σε συνέντευξη πρόσωπο με πρόσωπο, προκειμένου να προσληφθείτε σε μία επιχείρηση, συγχαρητήρια! Είστε κοντά στην πραγματοποίηση ενός σημαντικού στόχου! Όμως λόγω ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Είναι καιρός να αναθεωρήσετε τις αντιλήψεις σας σχετικά με τις νέες τεχνολογίες και τις σύγχρονες εργασιακές συνθήκες, -μεταξύ των οποίων και η προετοιμασία για να συμμετάσχετε σε μία διαδικτυακή συνέντευξη εξ αποστάσεως-, ώστε να επιτύχετε την πρόσληψή σας.

Στις μέρες μας, οι περισσότερες εταιρείες διεξάγουν διαδικτυακές συνεντεύξεις. Αυτό συμβαίνει και για λόγους πρακτικούς που συμφέρουν τις εταιρείες και επειδή οι “online” συνεντεύξεις αποτελούν, πια, επιχειρηματική πολιτική μέσω της οποίας διανοίγονται νέες προοπτικές για κάθε επιχείρηση.

Ως προς την προετοιμασία σας για καθέναν από τους δύο τύπους συνέντευξης, της προσωπικής και της διαδικτυακής, σίγουρα διαπιστώνονται αρκετές ομοιότητες μεταξύ τους. Πραγματικά, όμως, αξίζει να ενημερωθείτε και για μερικές σημαντικές λεπτομέρειες που διαφοροποιούν την “online” συνέντευξη από την “face to face”, γιατί, στην τελική, «η λεπτομέρεια κάνει τον πρωταθλητή!».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόση άδεια δικαιούμαι; υπολογισμός – αποδοχές

1. Προετοιμαστείτε έγκαιρα για την «τηλεσυνέντευξη»

Η συνέντευξη μέσω διαδικτύου δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση, όπως νομίζουν αρκετοί, και θα ωφελούσε να την αντιμετωπίζετε σοβαρά, σαν να συμμετέχετε σε προσωπική συνέντευξη. Πρωταρχικής σημασίας είναι να μελετήσετε βασικές πληροφορίες για την εταιρεία που θα σας αξιολογήσει, την εταιρική πολιτική της, τα προϊόντα της, την επιρροή της στην αγορά και, γενικότερα, για τα επιχειρηματικά επιτεύγματά της, ώστε να είστε έτοιμοι να αξιοποιήσετε αυτά τα δεδομένα κατά τη διάρκεια της συνέντευξής σας. Αυτή η έρευνα σχετικά με την εταιρεία στην οποία επιθυμείτε να προσληφθείτε έχει καταστεί, λόγω του διαδικτύου, απλή διαδικασία, την οποία μπορείτε να πραγματοποιήσετε από μόνοι σας, προτού προσέλθετε στη συνέντευξη. Μια γρήγορη αναζήτηση στο “Google” θα σας διαφωτίσει αρκετά για την επιχείρηση που σας ενδιαφέρει. Επίσης, οι υπεύθυνοι του τομέα προσλήψεων κάθε εταιρείας διακρίνονται για την ετοιμότητα και την επάρκειά τους να ενημερώνουν κατάλληλα κάθε ενδιαφερόμενο για εργασία μέσω ιστοχώρων, όπως το “LinkedIn”. Η προεργασία που θα έχετε πραγματοποιήσει μόνοι σας συντελεί, ώστε να συζητήσετε ενήμεροι και γεμάτοι αυτοπεποίθηση με τον «στρατολογητή» (recruiter) της εταιρείας, όταν έρθει εκείνη η ώρα.

2. «Μετράει» το να είστε ακριβείς στην ώρα

Στις προσωπικές συνεντεύξεις, συνιστάται να εμφανίζεται ο υποψήφιος περίπου δέκα λεπτά νωρίτερα. Το ίδιο ισχύει και στις τηλεσυνεντεύξεις, διότι, εκτός άλλων, αποδεικνύεται με αυτόν τον τρόπο ότι είστε συνεπής ως προσωπικότητα. Καλύτερα να έχετε συνδεθεί στο διαδίκτυο αρκετά νωρίτερα από την προγραμματισμένη -για τη συνέντευξη- ώρα, επειδή πιθανώς να χρειαστείτε χρόνο για τη διαδικασία σύνδεσής σας. Για παράδειγμα, εάν η εταιρεία αξιοποιεί μια εφαρμογή λογισμικού τηλεδιάσκεψης που δεν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ, ενδέχεται να χρειαστεί λίγος χρόνος για τη λήψη της εφαρμογής. Προϋπολογίστε, λοιπόν, ένα χρονικό διάστημα, αρκετό για να ολοκληρώσετε τα σχετικά με τη σύνδεσή σας και να επιλύσετε ενδεχόμενες αναποδιές του «δαίμονα της τεχνολογίας», ώστε την καθορισμένη -για τη συνέντευξη- ώρα να είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε. Η καθυστερημένη διασύνδεσή σας σε μια τηλεσυνέντευξη, ανεξάρτητα από την αιτία, δεν είναι και ο καλύτερος «οιωνός» για τη μετέπειτα αξιολόγησή σας.

8+1 συμβουλές για να επιτύχετε σε μια διαδικτυακή συνέντευξη εργασίας3. Δοκιμάστε και ρυθμίστε κατάλληλα τις συσκευές ήχου & εικόνας

Σίγουρα σας προκαλεί εκνευρισμό και απογοήτευση, όταν είτε το μικρόφωνό σας είτε η web κάμερα δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν, πριν ακριβώς από την τηλεδιάσκεψη. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να ελέγχετε προηγουμένως τα εξής τρία βασικά στοιχεία:

Ρυθμίσεις ήχου: Λειτουργούν ικανοποιητικά τα ηχεία ήχου και το μικρόφωνό σας; Φροντίστε να ακούγεστε καθαρά, καθώς, επίσης, ούτε δυνατά ούτε υποτονικά.
Ρυθμίσεις κάμερας: Το πλάνο σας στην οθόνη (“screen”) είναι σκοτεινό ή μήπως υπερβολικά φωτεινό; Κάθεστε στην καταλληλότερη θέση; Ως προς το τελευταίο, είναι προτιμότερο να κάθεστε έχοντας πλάτη σε έναν όσο γίνεται πιο λιτό και βαμμένο με φωτεινό χρώμα τοίχο. Έτσι, ο υπεύθυνος προσωπικού της εταιρείας θα επικεντρωθεί σε εσάς και όχι στην υποτιθέμενη πλούσια διακόσμηση ενός «φορτωμένου» τοίχου, πίσω σας.
Ενσύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο: Είναι ένα ζήτημα στο οποίο δεν δίνεται η δέουσα σημασία από όσους προσέρχονται σε τηλεσυνεντεύξεις. Η σύνδεση στο internet μέσω καλωδίου “Ethernet” αποτελεί εγγύηση, ώστε η συνέντευξή σας να κυλήσει ομαλά δίχως διακοπές ή -και-καθυστερήσεις της online ροής, εξαιτίας ελλιπούς σήματος. Κατά τις τηλεδιασκέψεις, συνήθως καταναλώνεται μεγάλος όγκος δεδομένων, συνεπώς μια ανεπαρκής ασύρματη σύνδεση (“Wi-Fi”) είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει διάφορες δυσλειτουργίες.

Επίσης, θα χρειαστεί να εξοικειωθείτε μόνοι σας με την εφαρμογή λογισμικού που χρησιμοποιείται από τη συγκεκριμένη εταιρεία για τηλεσυνεντεύξεις. Το “Zoom”, το “HireVue”, το “GoToMeeting”, το “Skype” και το “Google Hangouts” είναι από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες τηλεδιασκέψεων. Θα ωφελούσε να εγγραφείτε σε περισσότερες από μία τέτοιες εφαρμογές για να τις δοκιμάσετε εντελώς δωρεάν, να ασχοληθείτε με τους οδηγούς τηλεδιασκέψεων και, γενικότερα, να φροντίσετε να εξοικειωθείτε με τις δυνατότητες και το περιβάλλον κάθε μίας εφαρμογής.

4. Επιλέξτε τον καταλληλότερο για τη συνέντευξη χώρο

Διαλέξτε προσεκτικά τον χώρο απ’ όπου θα συνδεθείτε για την τηλεσυνέντευξη. Καλύτερα να αποφεύγετε μέρη, όπως καφετέριες, bars και άλλα συναφή μαγαζιά, ώστε να συμμετάσχετε στην τηλεδιάσκεψη μακριά από θορύβους που προκαλούν είτε οι πελάτες είτε τα χρησιμοποιούμενα σκεύη, οι καφετιέρες, τα ποτήρια και τα “shakers”. Επίσης, προτιμήστε για τη συνέντευξη ένα μέρος, όπου, αφενός, είναι μηδαμινές οι πιθανότητες εμφάνισης “on camera” ατόμων που δεν σχετίζονται με την τηλεδιάσκεψη ή που δεν θα θέλατε να εμφανιστούν στο «πλάνο σας», και, αφετέρου, όπου δεν υπάρχουν οπτικά ερεθίσματα που ίσως αποσπάσουν την προσοχή σας από τον αξιολογητή σας. Συνιστάται ένας χώρος όπου επικρατεί ηρεμία, με φόντο έναν απλό τοίχο ως προσκήνιό σας (“background”). Τέλος, βεβαιωθείτε ότι στο μέρος αυτό ο φωτισμός δεν είναι ούτε έντονος ούτε ελλιπής ώστε να επικρατεί σκιά.

Αναμφισβήτητα, η βέλτιστη επιλογή για μια τηλεσυνέντευξη είναι ένας ιδιωτικός χώρος, όπου είναι δυνατό να αποφύγετε κάθε είδους παρεμβολή. Καθίστε μακριά από παράθυρα που «βλέπουν» σε πολυσύχναστους δρόμους. Εκτός αυτού, διασφαλίστε ότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τα παιδιά και τα κατοικίδιά σας παίζουν έξω από το σπίτι. Γενικότερα, εξασφαλίστε, όπως και όσο μπορείτε, ότι η τηλεδιάσκεψη θα διεξαχθεί χωρίς οποιονδήποτε περισπασμό.

5. Μιλήστε αργά και καθαρά

Όταν χρησιμοποιείτε σύγχρονα τεχνολογικά μέσα σε μια διαδικτυακή συνέντευξη, συχνά συμβαίνουν είτε διακοπές ήχου είτε το μικρόφωνο δεν λαμβάνει ικανοποιητικά τη φωνή σας. Για να αποτρέψετε αυτά τα ενδεχόμενα, αφιερώστε -πριν την τηλεδιάσκεψη- λίγο χρόνο δοκιμάζοντας στο μικρόφωνο του υπολογιστή την ποιότητα λήψης ήχου και την προφορά σας. Μέσω αυτών των δοκιμών, θα εξασφαλίσετε τη δυνατότητα ο συντονιστής να σας ακούει ευκρινώς, κατανοώντας όσα του λέτε.

6. Επικεντρωθείτε στην ακρόαση

Προσπαθήστε να μην αποσπάται η προσοχή σας και εστιάστε στην ακρόαση, ιδίως όταν μιλάει ο υπεύθυνος προσωπικού. Κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής συνέντευξης, συμβαίνει συχνά να παρεξηγείται ο αξιολογητής σας, είτε λόγω καθυστερήσεων ήχου, είτε διότι -ακούσια και λόγω άγχους- καλύπτετε ο ένας τον άλλον μιλώντας ταυτόχρονα, είτε επειδή δεν επικεντρώνεστε στα λεκτικά και στα μη λεκτικά στοιχεία της ομιλίας σας (χειρονομίες, μορφασμούς, γενικά στη γλώσσα του σώματός σας). Ακούστε, λοιπόν, προσεκτικά τον αξιολογητή και, κάθε φορά που πρόκειται να λάβετε τον λόγο, περιμένετε μερικά δευτερόλεπτα, ώστε αποφεύγετε τις εκατέρωθεν διακοπές.

8+1 συμβουλές για να επιτύχετε σε μια διαδικτυακή συνέντευξη εργασίας7. Ντυθείτε ανάλογα με την περίσταση δίχως προχειρότητα

Ένα από τα βασικότερα κριτήρια που παραμελούν συχνά οι υποψήφιοι στις τηλεσυνεντεύξεις είναι η ένδυσή τους. Παρά το γεγονός ότι συμμετέχετε σε μια online συνέντευξη -άρα ο στρατολογητής δεν βλέπει τί φοράτε από τη μέση και κάτω-, δεν σημαίνει ότι θα ντυθείτε ευπρεπώς και όπως αρμόζει στην περίσταση, μόνο από τη μέση και πάνω.

8: Δώστε ιδιαίτερη σημασία στη γλώσσα του σώματός σας

Η γλώσσα του σώματός σας σε μιαν τέτοια συνέντευξη παρέχει στον συνομιλητή σας ποικίλες πληροφορίες για διάφορες πτυχές της προσωπικότητάς σας. Μπορείτε να προκαλέσετε πολύ θετική εικόνα στον υπεύθυνο προσωπικού και μόνο με τη στάση του σώματός σας, ενώ κάθεστε. Τοποθετήστε και τα δύο πόδια στο έδαφος και αποφύγετε να σκουπίζετε ή να ξύνετε το πρόσωπό σας, καθώς και να στηρίζετε το κεφάλι με το χέρι σας. Επίσης, προσπαθήστε να διατηρείτε τα χέρια σας αφημένα ήρεμα είτε στα πόδια είτε πάνω στο γραφείο, για να αποφεύγετε περιττές απότομες κινήσεις και χειρονομίες.

Είναι, επίσης, ζωτικής σημασίας να εστιάζετε στο κατάλληλο σημείο. Όταν κοιτάτε το πρόσωπο του αξιολογητή στην οθόνη του υπολογιστή σας, υποδηλώνεται ότι δεν επικεντρώνεστε στην κάμερα, με αποτέλεσμα να μην έχετε οπτική επαφή. Αντ’ αυτού, κοιτάξτε την κάμερα όσο το δυνατόν συχνότερα, ειδικά ενώ μιλάτε. Σίγουρα, αυτό θα μεταδώσει στον υπεύθυνο πρόσληψης την αίσθηση ότι είστε συγκεντρωμένοι στην περίσταση της συνέντευξης χωρίς να αποσπάστε.

8+1: Αναζητήστε και αρχειοθετήστε κάθε διαδικτυακή συνέντευξή σας

Πιθανό να διαθέτετε οξεία μνήμη αλλά η «μελέτη» προηγούμενων βιντεοσκοπημένων συνεντεύξεών σας ωφελούν σημαντικά, διότι εντοπίζετε τα θετικά και τα λάθη σας, ώστε σε επόμενες συνεντεύξεις να βελτιώσετε τα θετικά, αποφεύγοντας ή -και διορθώνοντας- τα αρνητικά.

Ακολουθώντας, λοιπόν, τις παραπάνω συμβουλές, επιτυγχάνετε να εξοικειώνεστε περισσότερο με τις ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν τις διαδικτυακές -εξ αποστάσεως συνεντεύξεις- νιώθοντας επαρκώς προετοιμασμένοι και ικανοί να δημιουργήσετε την πιο ικανοποιητική εντύπωση στους υπεύθυνους πρόσληψης μιας εταιρείας.

Δείτε περισσότερα νέα για την ΕΡΓΑΣΙΑ εδώ