Τα πιο βρώμικα σημεία στο σπίτι σας

0
740
Τα πιο βρώμικα σημεία στο σπίτι σας

Τα πιο βρώμικα σημεία στο σπίτι σας

Πώς να καθαρίσετε τα πιο βρώμικα σημεία στο σπίτι σας

Είναι εύκολο να δείτε τα προφανή βρώμικα σημεία σε ένα σπίτι, όπως υπολείμματα φαγητού στον πάγκο της  κουζίνας, αφρόλουτρο στο ντους ή ένα σωρό από βρώμικα ρούχα. Τι γίνεται όμως με τα σημεία που μπορεί να μη φαίνονται ιδιαίτερα βρώμικα αλλά είναι πραγματικά αυτά που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία της οικογένειάς σας;

Ας ρίξουμε μια ματιά σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού σας ξεχωριστά. Θα δούμε πού είναι κρυμμένη η βρωμιά και τα βακτήρια και πώς να απαλλαγείτε από αυτά.

Τα πιο βρώμικα σημεία στο σπίτι σας-κουζίναΚουζίνα

Η κουζίνα είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα δωμάτια στα περισσότερα σπίτια και επίσης από τα πιο βρώμικα. Εκεί υπάρχουν όλα τα στοιχεία που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη βακτηρίων όπως η θερμότητα, η υγρασία και τα φαγητά. Προσθέτοντας όλους τους  εξωτερικούς παράγοντες όπως ωμό κρέας, άπλυτα φρούτα και λαχανικά, και τα μικρόβια από τα πορτοφόλια και τις τσάντες  όλων των μελών της οικογένειας, η κουζίνα είναι γεμάτη με επιβλαβή βακτήρια όπως το E. Coli.

Τα κύρια μέρη που θα πρέπει να καθαρίζουμε και να απολυμαίνουμε επιμελώς στην κουζίνα είναι:

  1. Νεροχύτες
  2. Πάγκοι
  3. Ντουλάπια
  4. Ψυγεία
  5. Μικρές συσκευές και εργαλεία κουζίνας.

Διαβάστε επίσης: Μικρόβια – βακτήρια – παράσιτα – Τι είναι;

Τουαλέτα

Δυστυχώς, ορισμένα βακτήρια παραμένουν στο μπάνιο μετά από κάθε χρήση. Για να διασφαλίσετε ότι ελέγχονται όλοι οι τύποι κολοβακτηριδίων, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στους διακόπτες φωτός, τα κουμπιά της πόρτας και τις λαβές της βρύσης. Έχετε πάντα πρόχειρα μερικά απορροφητικά μαντηλάκια μίας χρήσης για εύκολο καθημερινό καθαρισμό.

Οι πετσέτες μπάνιου και τα χαλιά πρέπει να πλένονται σε ζεστό νερό τουλάχιστον κάθε εβδομάδα και να αφήνονται να στεγνώσουν εντελώς. Οι πετσέτες για τα χέρια θα πρέπει να αλλάζονται πολλές φορές την εβδομάδα.

Οι νιπτήρες πρέπει να σκουπίζονται καθημερινά με απολυμαντικά μαντηλάκια και οι θήκες για οδοντόβουρτσες και τα ποτήρια πρέπει να καθαρίζονται κάθε εβδομάδα.

Όταν καθαρίζετε τις προφανείς βρώμικες περιοχές της μπανιέρας, τις πόρτες του ντουζ και την τουαλέτα, αφιερώστε χρόνο για να σκουπίσετε τις επίπεδες επιφάνειες.

Τα πιο βρώμικα σημεία στο σπίτι σας-σαλόνιΣαλόνι ή καθιστικό

Είτε πρόκειται για το σαλόνι σας ή το καθιστικό σας, το μέρος που περνάτε  πιο πολύ χρόνο με την οικογένεια σας καθημερινά, υπάρχει κρυμμένη βρωμιά και βακτήρια. Σκεφτείτε πόσες φορές κάποιος αγγίζει όλα τα τηλεχειριστήρια, τα χειριστήρια παιχνιδιών, τα πληκτρολόγια, τα tablet, τα ακουστικά και τα κινητά τηλέφωνα στο σπίτι σας. Έχουν πάντα καθαρά χέρια;

Όλα αυτά τα πληκτρολόγια και τα τηλεχειριστήρια θα πρέπει να σκουπίζονται καθημερινά με ένα απολυμαντικό ασφαλές για χρήση στα ηλεκτρονικά. Εάν κάποιος έχει κρυολόγημα ή κάποια ίωση, θα πρέπει να τα καθαρίζετε μετά από κάθε χρήση. Προσοχή, μην ξεχάσετε να καθαρίσετε λάμπες, διακόπτες, και πόμολα.

Ένα ακόμη σημείο αναπαραγωγής για βακτήρια και αλλεργιογόνα είναι ο καναπές σας και οι πολυθρόνες σας. Το ύφασμα εκτίθεται σε φτέρνισμα, άπλυτα χέρια, σκύλους και τρίχες. Πολλοί τύποι βακτηρίων μπορούν να ζήσουν για αρκετές ημέρες σε αυτές τις επιφάνειες.

Τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, οι υφασμάτινες επιφάνειες πρέπει να γίνονται με  ηλεκτρική σκούπα ή με το εξάρτημα ταπετσαρίας ενός μεγαλύτερου μηχανήματος. Φροντίστε να καθαρίσετε κάτω και ανάμεσα στα μαξιλάρια όπου μπορούν να παραμείνουν τρόφιμα και τα τρίχες από τα κατοικίδια. Στη συνέχεια, φρεσκάρετε και καθαρίστε με ένα αρωματικό σπρέι απολύμανσης.

Εάν κάποιος στο σπίτι σας έχει ίωση ή δερματικά εξανθήματα, καλύψτε τις επιφάνειες με σεντόνια ή καλύμματα που μπορούν να πλυθούν, τα οποία μπορούν να αλλάζονται και να πλένονται συχνά για απολύμανση.

Τα πιο βρώμικα σημεία στο σπίτι σας-υπνοδωμάτιοΥπνοδωμάτιο

Αυτή η όμορφη, ξεκούραστη όαση που δημιουργήσατε στο δωμάτιό σας μπορεί να φιλοξενήσει μύκητες, βακτήρια και χιλιάδες ακάρεα και έντομα. Οι περισσότεροι από αυτούς τους κινδύνους παραμονεύουν πραγματικά στο κρεβάτι σας.

Τα κρεβάτια χρησιμοποιούνται για ύπνο, σεξ, κοινωνικοποίηση, φαγητό, εργασία.  Εάν τα σεντόνια, οι κουβέρτες, τα παπλώματα  δεν πλένονται συχνά, μπορεί να φιλοξενήσουν βρωμιά  που μπορεί να προκαλέσει:

-Ερεθισμό του δέρματος, έκζεμα και εξάρσεις ακμής

-Μυκητιακές και βακτηριακές λοιμώξεις όπως “το πόδι του αθλητή”

-Αλλεργίες και προβλήματα αναπνοής

Για να αποφευχθούν όλα αυτά, τα κλινοσκεπάσματα πρέπει να αλλάζονται τουλάχιστον κάθε εβδομάδα και να πλένονται σωστά. Μελέτες έχουν δείξει ότι μετά από μία εβδομάδα, τα σεντόνια φιλοξενούν περισσότερα βακτήρια από ένα πόμολο πόρτας μπάνιου. Αν έχετε τραβήξει ποτέ “καθαρά σεντόνια” από την ντουλάπα και μυρίζουν κάπως περίεργα , αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει ακόμα λάδι του σώματός σας στις ίνες του υφάσματος.

Τα μαξιλάρια και τα στρώματα πρέπει να περικλείονται σε αφαιρούμενα, πλένομενα αντιαλλεργικά καλύμματα για την αποφυγή προσβολής από ακάρεα σκόνης που τρέφονται με τα νεκρά κύτταρα του δέρματος.

Τα βρώμικα μέρη που ΔΕ βλέπεις

Ας ρίξουμε μια ματιά στα πιο βρώμικα αντικείμενα που έχετε παραβλέψει στο σπίτι σας, αλλά πρέπει να καθαρίσετε αμέσως:

Τα πιο βρώμικα σημεία στο σπίτι σας-κατοικίδιαΠαιχνίδια για κατοικίδια και μπολ τροφής

Το κατοικίδιο σας αξίζει ωραία καθαρά μπολ με φαγητό και νερό. Πρέπει να πλένονται καθημερινά στο πλυντήριο πιάτων ή στο χέρι με ζεστό σαπουνόνερο, να ξεπλένονται καλά και να στεγνώνουν στον αέρα για να αποτρέπεται η ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων.

Τα παιχνίδια για κατοικίδια μπορούν να φιλοξενούν κολοβακτηρίδια και μούχλα. Τα σκληρά παιχνίδια πρέπει να καθαρίζονται με ζεστό σαπουνόνερο (τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα) και τα μαλακά παιχνίδια μπορούν να πλένονται στο χέρι ή στο πλυντήριο χρησιμοποιώντας ζεστό νερό και απολυμαντικό.

Πλήκτρα, πορτοφόλια και τσάντες

Τα αντικείμενα που χειρίζεστε καθημερινά μαζεύουν τα μικρόβια και τα βακτήρια στα οποία εκτίθεστε καθημερινά. Αφιερώστε χρόνο για να καθαρίσετε τα κλειδιά σας, τα πορτοφόλια και τις τσάντες σας. Οι τσάντες έχουν συνήθως και τα πιο πολλά βακτήρια. Τις αφήνουμε στο πάτωμα και στη συνέχεια καταλήγουν στον πάγκο και στα τραπέζια του σπιτιού σας. Κρατήστε τις υφασμάτινες και τις δερμάτινες τσάντες μακριά από το έδαφος και καθαρίστε τακτικά – συμπεριλαμβανομένου του εσωτερικού!

Σακίδια πλάτης και τσάντες γυμναστηρίου

Τα σακίδια πλάτης είναι αναγκαία για παιδιά προσχολικής ηλικίας έως και τους ενήλικες. Είτε έχετε εξοπλισμό κάμπινγκ, ρούχα γυμναστηρίου ή βιβλία, τελικά το σακίδιο ή η τσάντα γυμναστικής σας θα πρέπει να καθαριστούν και να απολυμανθούν.

Σας ενδιαφέρει: 8 + 1 συμβουλές για τον τέλειο κήπο και τη βεράντα