Τάσος Κωστής: «Ναι! Ψωνίστηκα τότε με τον ρόλο μου στο “Ρετιρέ”»

0
134

Ο Τάσος Κωστής σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης μίλησε για όλα και αναφέρθηκε και στην επιτυχία της τηλεοπτικής σειράς “Ρετιρέ”.

Σαράντα τέσσερα χρόνια έπειτα από τη «Λέσχη μυστηρίου», την πρώτη σας σειρά στη δημόσια τηλεόραση. Πώς αισθάνεστε που επιστρέφετε στην ΕΡΤ;

Σαν να μην πέρασε μία ημέρα. Αισθάνομαι συγκίνηση, γιατί στη δημόσια τηλεόραση έκανα τα πρώτα μου βήματα και επιστρέφω, έπειτα σχεδόν από πενήντα έτη, χρήσιμος και ενεργός. Έχω περάσει πολλά, όμορφα χρόνια στην ΕΡΤ. Η πρώτη αγάπη δεν ξεχνιέται ποτέ. Μα συμμετείχατε σε όλα σχεδόν τα ιστορικά σίριαλ της δημόσιας τηλεόρασης. «Λωξάνδρα», «Αστροφεγγιά», «Μεθυσμένη πολιτεία», «Φρουτοπία», «Η αλεπού και ο μπούφος», «Του κουτιού τα παραμύθια». Πρόκειται για προγράμματα που άφησαν ηχηρό αποτύπωμα στους Έλληνες. Ήμουν τυχερός, γιατί ήμουν παρών στο ραντεβού με την τηλεοπτική ιστορία και έλαβα μέρος σ’ αυτά τα εξαιρετικά σίριαλ. Όσο μου τα θυμίζετε, συγκινούμαι. Πήρα ως παρακαταθήκη στοιχεία από τον επαγγελματισμό και το πάθος των παλαιότερων συναδέλφων οι οποίοι έπαιζαν με τόση αγάπη, σαν να είναι η πρώτη τους φορά. Αυτό προσπαθώ να μεταδώσω σήμερα στους νέους. Τα σίριαλ γυρίζονταν με πολλή φροντίδα. Ήταν θεατρικά γραμμένα και είχαν απαιτήσεις. Έπρεπε να είσαι διαβασμένος. Τώρα έχουν αλλοιωθεί κάπως τα πράγματα.

Θεωρείτε ότι μπορούν να βγουν μεγάλοι πρωταγωνιστές σήμερα, όπως αντιστοίχων στο παρελθόν;

Για όλα μετρούν οι συνθήκες. Γίνονται πια μεγάλα πράγματα, προκειμένου να δείξουμε την αξία μας; Περνάμε μια περίοδο κάμψης. Δεν υπάρχει έμπνευση. Συνεργαστήκατε με δυο σταρ του ελληνικού κινηματογράφου. Την Τζένη Καρέζη και την Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Τι κρατάτε ξεχωριστά από τις δύο;

Την εργατικότητα τους. Πρωταγωνιστής σημαίνει πρώτος αγωνιστής. Ήταν πρώτες στη δουλειά, παρά τη διαφορετικότητα τους, γιατί δεν είχαν κοινά χαρακτηριστικά ως προσωπικότητες.

Τι διαφορές είχαν;

Η Αλίκη ήταν πιο γατούλα, η Τζένη πιο σκληρή. Ήταν όμως πλάσματα ερωτεύσιμα και σκληρά εργαζόμενες. Δεν έχω συναντήσει άλλες γυ, ναίκες να έχουν δουλέψει τόσο πολύ στη ζωή τους. Ήταν εκπληκτικό το πάθος που είχαν για τη δουλειά και ήταν ευλογία να δουλεύεις μαζί τους.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 πρωταγωνιστήσατε στο «Ρετιρέ». Ο ρόλος του Φοίβου αγαπήθηκε από το κοινό. Κάποια στιγμή δηλώσατε ότι ψωνιστήκατε από τη σειρά!

«Ψωνίστηκα, γιατί συνεργάστηκα με τον Γιάννη Δαλιανίδη ο οποίος άφησε αυτό το τεράστιο αποτύπωμα στον ελληνικό κινηματογράφο.

Γιατί έχει μείνει το «Ρετιρέ» στις καρδιές των ανθρώπων;

Είχε αυτό το κάτι τις παραπάνω. Ξέρετε, όμως, δεν μου αρέσει να υπεραναλύω τα πράγματα, γιατί δουλειά μου είναι να συνθέτω και όχι να αναλύω. Μπορώ να σας πω όμως το εξής. Καθ’ όλη τη διαδρομή μου, είτε συμμετείχα σε βιντεοταινία είτε σε ταινία του Γαβρά, έπαιζα με τον ίδιο τρόπο. Βέβαια, τότε κατηγορήθηκε «Το ρετιρέ» ήταν ένα πολύ λαϊκό προϊόν. Έχει σημασία ποιος το λέει. Υπάρχουν ορισμένοι που μιλούν για να μιλούν. Δεν τους λαμβάνω υπόψιν μου. Οι δημιουργοί δεν μιλάμε, παράγουμε έργο. Και για τον Τσάρλι Τσάπλιν, όταν ξεκίνησε, έλεγαν ότι δεν είναι κάποιος ιδιαίτερα ταλαντούχος ηθοποιός. Όταν εδραιώθηκε, τον υμνούσαν εκείνοι που αρχικώς τον κατηγορούσαν.

Δεχθήκατε πόλεμο στη διαδρομή σας;

Δεν το κατάλαβα! Εγώ κάνω τη δουλειά μου. Ο πόλεμος δεν με αγγίζει. Δεν μπορούν να με πυροβολήσουν. Βαρούν στον αέρα, για να κάνουν εντύπωση. Όποιος ασχολείται μ’ αυτά χάνει το χρόνο του. Προσωπικά, δεν δίνω σημασία σε ό,τι λέγεται πίσω από την πλάτη μου, σύμφωνα με το 7 μέρες TV.

cat_Showbiz

Πατήστε εδώ για να συνεχίσετε την ανάγνωση…

Πηγή: Gossip-TV