Το προφίλ της Αϊντχόφεν | SDNA

0
156

Ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει την Αϊντχόφεν στους «32» του Europa League και το SDNA σκιαγραφεί την προσεχή αντίπαλο των «ερυθρόλευκων».

Μία παλιά μας γνώριμη θα βρει μπροστά του ο Ολυμπιακός στους «32» του Europa League, καθώς οι νταμπλούχοι Ελλάδας θα πρέπει να υπερβούν το εμπόδιο της PSV Αϊντχόφεν, την οποία αντιμετώπισε ο ΠΑΟΚ στην φάση των ομίλων.

To ιστορικό

Η Αθλητική Ένωση Φίλιπς (Philips Sport Verenigin) όπως είναι σε μετάφραση ο πλήρης τίτλος του συλλόγου, ιδρύθηκε στις 31 Αυγούστου 1913 από την εταιρία Philips, η οποία είναι χορηγός της ομάδας, ώστε να αθλούνται οι εργαζόμενοι σε αυτήν. Η ίδρυσή της συνδυάστηκε με τον εορτασμό της εκατονταετίας από την ήττα των Γάλλων κατά τους ναπολεόντειους πολέμους, επέτειος που εορτάστηκε και με αθλητικές εκδηλώσεις.

Η Αϊντχόβεν αξιώθηκε πολλών ποδοσφαιρικών διακρίσεων και τίτλων, ενώ αγωνίστηκαν σε αυτήν δεκάδες διάσημοι ποδοσφαιριστές, όπως οι:Κόεν Ντίλεν-δεκαετία ’50, φαν ντερ Κούιλεν (Willy van der Kuijlen), φαν Μπέβερεν (Jan van Beveren), Πούρτβλιτ (Jan Poortvliet), αδερφούς Βίλι και Ρενέ Βαν ντε Κέρκοφ (Van de Kerkhof), Χουμπ Στέφενς (Huub Stevens),Έρνι Μπραντς,τη δεκαετία του ’70 και πιο πρόσφατα οι Τόρεσεν, Άρνεσεν, Ρουντ Γκούλιτ (Ruud Gullit),Ρόναλντ Κούμαν,Γκέρετς,Φαν Μπρόκελεν,Λέρμπι,Φάνεμπουργκ,Κιφτ,Κέζμαν (Mateja Kežman), Ρομάριο, Ρονάλντο, Νίλις (Luc Nilis), Κοκού (Philip Cocu), Σταμ (Jaap Stam), Ρουντ Φαν Νίστελροϊ (Ruud van Nistelrooy), φαν Μπόμελ (Mark van Bommel), Άριεν Ρόμπεν, Φαρφάν (Jefferson Farfán), Σίμονς (Timmy Simons), Φόγκελ (Johann Vogel), Βένεγκορ οφ Χέσελινκ (Jan Vennegoor of Hesselink), Βατερέους (Ronald Waterreus) κλπ.

Το 1978 κατέκτησε τον πρώτο ευρωπαϊκό της τίτλο, νικώντας με 3-0 την γαλλική Μπαστιά στον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ με προπονητή τον Κέες Ράιφερς. Δέκα χρόνια αργότερα, το 1988, με προπονητή τον Γκους Χίντινγκ (Guus Hiddink) κέρδισε το Κύπελλο Πρωταθλητριών, με βασικούς ποδοσφαιριστές τους: Κούμαν (Ronald Koeman), Γκέρετς (Eric Gerets), Λέρμπι (Søren Lerby),Φαν Μπρόκελεν,Φαν Άρλε,Χάιντζε,Φαν Τίχελεν,Φάνεμπουργκ και Κιφτ (Wim Kieft).

Στον τελικό νίκησε την Μπενφίκα στα πέναλτι έπειτα από ένα άγονο 0-0. Παραδόξως, κατέκτησε το κύπελλο χωρίς να καταφέρει να νικήσει ούτε στα προημιτελικά την Ζιροντέν Μπορντό ούτε στα ημιτελικά τη Ρεάλ Μαδρίτης. Έφερε τέσσερις ισοπαλίες και προκρίθηκε με το εκτός έδρας γκολ. Ισοπαλία με 2-2 έφερε και στον τελικό του Διηπειρωτικού Κυπέλλου με τη Νασιονάλ Μοντεβίδεο της Ουρουγουάης αλλά αυτή τη φορά ηττήθηκε στα πέναλτι κι έχασε το κύπελλο.

Τι έκανε στην φάση των ομίλων

H Aϊντχόφεν κληρώθηκε στον 5ο όμιλο με αντιπάλους τον ΠΑΟΚ, την Γρανάδα και την Ομόνοια. Οι Ολλανδοί ξεκίνησαν με το αριστερό τις υποχρεώσεις τους στην διοργάνωση μετά την εντός έδρας ήττα με 2-1 από την Γρανάδα και στην συνέχεια επικράτησαν με το ίδιο σκορ επί της Ομόνοιας στην Κύπρο. Η τελευταία επίσκεψη της PSV στην Ελλάδα ήταν εφιαλτική, καθώς ο ΠΑΟΚ μέσα σε ένα απίστευτο διάστημα 11 λεπτών μετέτρεψε το εις βάρος του 1-0 σε 4-1, συνδιάζοντας με τον πλέον εμφατικό τρόπο το ευρωπαϊκό ντεμπούτο του Πάμπλο Γκαρσία με νίκη. Στον δεύτερο γύρο η PSV έκανε το «3 στα 3» και κατέλαβε με σχετική άνεση την πρωτιά του ομίλου.

Στην Eredivisie η ομάδα του Ρότζερ Σμιντ βρίσκεται μετά από 12 αγωνιστικές στην δεύτερη θέση και σε απόσταση τριών βαθμών από τον πρωτοπόρο Άγιαξ με απολογισμό 8 νίκες, 3 ισοπαλίες και μία ήττα, ενώ την τελευταία αγωνιστική επικράτησε με 2-1 της Ουτρέχτης.

Το αστέρι

Ο 21χρονος επιθετικός, Ντόνιελ Μάλεν αποτελεί το αστέρι της PSV, αποτελώντας την επιθετική αιχμή της ολλανδικής ομάδας, μετρώντας ήδη την φετινή σεζόν σε 20 ματς 14 γκολ και τέσσερις ασίστ, ενώ είναι και διεθνής με την Εθνική Ολλανδίας.

Ο προπονητής

Ο 53χρονος Γερμανός, Ρότζερ Σμιντ ανέλαβε τις τύχες της Αϊντχόφεν την φετινή σεζόν, στην προσπάθεια των Ολλανδών να επιστρέψουν στην κορυφή του ολλανδικού πρωταθλήματος, με τον έμπειρο τεχνικό να είναι θιασώτης του 4-3-2-1, το οποίο εφαρμόζει και στην ολλανδική ομάδα.

Το γήπεδο

Το Philips Stadion εγκαινιάστηκε το 1913 και η χωρητικότητά του έφτανε τις 300 θέσεις. Μέχρι το 1941 οι θέσεις είχαν εκτοξευτεί στις 18.000. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου οι Γερμανοί Ναζί κατάσχεσαν το γήπεδο. Το 1944, όταν οι Ναζί έφυγαν από το Αϊντχόφεν, κατέστρεψαν το στάδιο, αλλά οι ζημιές επιδιορθώθηκαν γρήγορα.

Το 1958 η χωρητικότητα έφτανε στα 22.000 άτομα. Υπήρχαν σχέδια για την αύξηση των θέσεων σε 45.000, αλλά όταν η Ολλανδία έχασε στην ψηφοφορία για τη διοργανώτρια χώρα του Μουντιάλ 2018, ακυρώθηκαν. Το 2009 το γήπεδο πήρε φωτιά, αλλά κατασβέστηκε χωρίς πολλές ζημιές. Σήμερα η χωρητικότητα φτάνει τις 35.000 θέσεις.

Πατήστε εδώ για να συνεχίσετε την ανάγνωση…

Πηγή: SDNA