Όσκαρ 2022: Jane Campion: Η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτης που διεκδικεί για δεύτερη φορά Όσκαρ!

0
88

Όσκαρ 2022: Με την ταινία «The Power of the Dog» η Νεοζηλανδή Jane Campion διεκδικεί το δεύτερο Όσκαρ σκηνοθεσίας στην καριέρα της και γίνεται η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτης που πετυχαίνει κάτι τέτοιο.

Η πρώτη υποψηφιότητα για την Jane Campion ήταν το 1994 με την ταινία The Piano. Μέχρι και σήμερα, μόνο δύο γυναίκες, η Kathryn Bigelow και η Chloé Zhao, έχουν κερδίσει βραβείο για την καλύτερη σκηνοθεσία.

Ποια είναι όμως η γυναίκα που κρύβεται πίσω από μία ταινία η οποία φέτος διεκδικεί συνολικά 12 βραβεία Όσκαρ;

H Κάμπιον γεννήθηκε στη Νέα Ζηλανδία και μεγάλωσε μέσα σε μία άκρως καλλιτεχνική οικογένεια.

Όμως, αρχικά αρνούνταν να ασχοληθεί με τον χώρο του θεάματος, προτιμώντας να πάρει πτυχίο στην Ανθρωπολογία από το Πανεπιστήμιο Βικτόρια του Γουέλιγκτον. Έναν χρόνο μετά, αποφάσισε να ταξιδέψει στην Ευρώπη ενώ συγχρόνως συνέχισε τις σπουδές της σε σχολή Καλών Τεχνών έχοντας έφεση στη ζωγραφική στην οποία ήταν επηρεασμένη από την Φρίντα Κάλο.

Η δυσαρέσκειά για τους περιορισμούς που της επέβαλε η ζωγραφική την οδήγησε σύντομα στην ανάγκη να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο ενώ συγχρόνως σπούδασε και το αντικείμενο στην Αυστραλία, απ’ όπου και αποφοίτησε το 1984. Το 1986 ήρθε ο πρώτος Χρυσός Φοίνικας στο Φεστιβάλ Κανών για την ταινία Peel.

Η πραγματική αναγνώριση όμως για τη δουλειά της ήρθε τον περασμένο Φεβρουάριο όταν κέρδισε 12 υποψηφιότητες για Όσκαρ και συγκεκριμένα Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης σκηνοθεσίας, Καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου, Α’ Αντρικού Ρόλου (Benedict Cumberbatch), Β’ Γυναικείου Ρόλου (Kirsten Dust) και δύο υποψηφιότητες Β’ Ανδρικού Ρόλου (για Kodi Smit-McPhee και Jesse Plemons) για την ταινία The Power of the Dog

Σε προσωπικό επίπεδο, η Κάμπιον παντρεύτηκε το 1992 τον Αυστραλιανό σκηνοθέτη Colin David Englert ο οποίος τότε ήταν βοηθός σκηνοθέτη στην ταινία The Piano. Το πρώτο τους παιδί, ο Jasper γεννήθηκε το 1993 αλλά έζησε μόλις δώδεκα μέρες. Το δεύτερο παιδί τους, η Alice Englert, γεννήθηκε το 1994 και είναι ηθοποιός. Το ζευγάρι χώρισε το 2001.

Διαβάστε επίσης:

Όσκαρ 2022: Αυτές είναι οι υποψηφιότητες

Όσκαρ 2021: Οι μεγάλοι νικητές σε όλες τις κατηγορίες!

cat_Hollywood

Πατήστε εδώ για να συνεχίσετε την ανάγνωση…

Πηγή: Gossip-TV