Δώδεκα ύποπτα συμπτώματα γαστρίτιδας

0
42

Η γαστρίτιδα είναι μια συχνή πάθηση που μπορεί να εκδηλωθεί ξαφνικά (οξεία γαστρίτιδα) ή να αναπτύσσεται σταδιακά (χρόνια γαστρίτιδα). Προκαλείται από φλεγμονή στο βλεννογόνο του στομάχου, κυρίως λόγω λοίμωξης από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Η διάγνωσή της γίνεται με την μέθοδο της ενδοσκόπησης. Επειδή δεν είναι ειδικά, συχνά τα συμπτώματα της γαστρίτιδας παραπέμπουν σε άλλες παθήσεις, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δεν δίνεται η απαιτούμενη προσοχή, εξαιτίας της ήπιας μορφής τους.

12 σημάδια γαστρίτιδας που θα σας στείλουν στο γιατρό.

Βακτηριακή λοίμωξη: Η λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, μεταβάλλει την λειτουργία των ενζύμων του στομάχου και προκαλεί φλεγμονές στα τοιχώματα του γαστρικού βλεννογόνου.

Κάπνισμα: Το κάπνισμα ενισχύει την παραγωγή πεψίνης, ενός ενζύμου που διασπά τις πρωτεΐνες των τροφών προκαλώντας φλεγμονή του στομαχικού βλεννογόνου. Η νικοτίνη μειώνει επίσης την παραγωγή κολλαγόνου, που ενισχύει τα τοιχώματα του στομάχου.

Ερυγές: Οι ερυγές, ο μετεωρισμός, το έντονο πρήξιμο που συνοδεύει τα περισσότερα γεύματα, οφείλονται κυρίως σε γαστρίτιδα.

Ανεπάρκεια βιταμίνης B12: Η βακτηριακή λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, προσβάλει την πρωτεΐνη που συμβάλλει στην απορρόφηση της βιταμίνης Β12. Η αυτοάνοση γαστρίτιδα προκαλείται επίσης από ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 κάνοντας το σώμα να επιτεθεί στα φυσιολογικά υγιή κύτταρα που υπάρχουν στη στομαχική κοιλότητα.

Αιμορραγία: Το αίμα στα κόπρανα ή η αιματέμεση, είναι ενδείξεις διαβρωτικής γαστρίτιδας. Στην περίπτωση αυτή η ενδοσκοπική εξέταση του στομάχου είναι απαραίτητη για περισσότερη ασφάλεια.

Πληρότητα: Η ύπαρξη λοίμωξης ή φλεγμονής στο βλεννογόνο του στομάχου, μεταβάλλει την στομαχική λειτουργία με αποτέλεσμα ακόμα και η κατανάλωση μικρής ποσότητας τροφής να προκαλεί αίσθημα πληρότητας.

Πληρότητα: Η ύπαρξη λοίμωξης ή φλεγμονής στο βλεννογόνο του στομάχου μεταβάλλει την στομαχική λειτουργία με αποτέλεσμα ακόμα και η κατανάλωση μικρής ποσότητας τροφής να προκαλεί αίσθημα πληρότητας.

Ναυτία: Ένα ακόμα σύμπτωμα της γαστρίτιδας είναι το έντονο και συχνό αίσθημα ναυτίας που οφείλεται σε παλινδρόμηση της χολής στο στομάχι.

Παθήσεις του εντέρου: Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η νόσος του Crohn ή η ελκώδης κολίτιδα, αυξάνουν τον κίνδυνο γαστρίτιδας καθώς πολλά από τα συμπτώματα αυτών των παθήσεων επηρεάζουν και την λειτουργία του στομάχου.

Απώλεια βάρους: Το αίσθημα πληρότητας που παρατηρείται σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού προκαλεί σταδιακά μείωση της όρεξης με αποτέλεσμα να χάνουν βάρος.

Αιμολυτική αναιμία: Η αιμολυτική αναιμία μπορεί να είναι η συνέπεια νεφρικών και ηπατικών νοσημάτων και λοιμώξεων, όπως είναι η διαβρωτική γαστρίτιδα που προκαλεί έλκη στα τοιχώματα του στομάχου και μπορεί να προκαλέσει χρόνια αιμορραγία.

Αλκοόλ: Η συχνή κατανάλωση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών, ερεθίζει ή ακόμα και καταστρέφει τον γαστρικό βλεννογόνο αφήνοντας τον εσωτερικό χιτώνα του στομάχου ευάλωτο σε μολύνσεις και λοιμώξεις.

Pin It



Πηγή: Health Web