Βασικοί κανόνες για να φτιάξετε ένα απολαυστικό κέικ!

0
1012
απολαυστικό κέικ

Αρτοσκευάσματα, όπως τα πασχαλινά κέικ και τα cupcakes, είναι πολύ δημοφιλή στους Έλληνες, ειδικά στα παιδιά και τους έφηβους. Ποιος από εσάς δε θυμάται το μαγευτικό άρωμα ενός ψητού κέικ να σας τραβάει από τη μύτη στην κουζίνα;

Προετοιμασία Κέικ & Βήματα

Η προετοιμασία αυτών των πειρασμών φαίνεται σαν μια εύκολη και ευχάριστη δραστηριότητα. Αυτό, βέβαια, ισχύει, μόνο εάν ακολουθήσετε μερικούς σημαντικούς κανόνες για την κατασκευή ενός αφράτου κέικ ή ενός τσουρεκιού. Εάν πραγματοποιήσετε μεθοδικά και σταδιακά τα παρακάτω βήματα, η προσπάθειά σας θα είναι εγγυημένα επιτυχημένη!

1. Μέτρηση ποσότητας υλικών 

Είναι απαραίτητος ο ακριβής υπολογισμός της ποσότητας των υλικών που θα χρησιμοποιήσετε πριν την παρασκευή ενός κέικ, για να το φτιάξετε εύκολα και ευχάριστα!

2. Επιλογή ποιοτικής μαγιάς για κέικ 

Μία σημαντική προϋπόθεση για την προετοιμασία της παρασκευής ενός ποιοτικού κέικ είναι η χρήση ποιοτικής μαγιάς, την οποία πρέπει να διατηρήσετε κατάλληλα, όσο «ζει» ακόμη μέσα της ο μύκητας.

3. Προετοιμασία της ζύμης 

Κατά την προετοιμασία της ζύμης, κοσκινίστε το αλεύρι σε ένα μπολ και ανακατέψτε καλά την ξηρή μαγιά. Καλό είναι να έχετε υπόψη πως όταν προσθέτετε σε ένα μείγμα άλλα προϊόντα, είτε υγρά είτε στερεά, αυτά πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου. Για παράδειγμα, τα αυγά δεν πρέπει να χτυπηθούν αμέσως μετά την απομάκρυνσή τους από το ψυγείο αλλά να αφεθούν για λίγο χρόνο σε θερμοκρασία δωματίου.

4. Κατάλληλη επεξεργασία των αυγών 

Αν για την εκτέλεση της συνταγής χρειάζονται αυγά, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να είναι καλά καθαρισμένα, ώστε να φτιάξετε ένα γευστικότατο κέικ. Αυτό γίνεται διαχωρίζοντας τα ασπράδια από τους κρόκους και, έπειτα, ανακατεύοντας καλά για περίπου 1 – 2 λεπτά και προσθέτοντας τα 3/4 της ζάχαρης. Χτυπήστε το μείγμα σε ένα μίξερ, μέχρι να αρχίσουν να σχηματίζονται σχήματα «τριαντάφυλλων» στην επιφάνειά του. Το μείγμα, μετά το ανακάτεμα, πρέπει να είναι τόσο «δεμένο», ώστε να μην χύνεται εύκολα, όταν ανακινείτε το μπολ.

Στη συνέχεια, χτυπήστε τους κρόκους με το υπόλοιπο 1/4 της ζάχαρης, έως ότου -όπως στην περίπτωση των ασπραδιών- στο μείγμα αρχίσουν να σχηματίζονται τα «τριαντάφυλλα». Υπόψη, ότι κατά την ανάμειξη των ασπραδιών με τους κρόκους, οι κρόκοι προστίθενται σε αυτά σταδιακά και χωρίς τη χρήση μίξερ.

Έχετε, επίσης, υπόψη ότι όλα τα υλικά πρέπει να ανακατεύονται προς την ίδια κατεύθυνση, είτε δεξιόστροφα είτε αριστερόστροφα.

> Δείτε εδώ πώς να φτιάξετε μηλόπιτα

5. Σωστή επεξεργασία της ζύμης 

Η ζύμη πρέπει να ζυμώνεται καλά. Είναι προτιμότερο πρώτα να την ανακατεύετε χρησιμοποιώντας τον γάντζο ζύμης του μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα και μετά σε υψηλή, για περίπου 5 λεπτά. Όσο περισσότερο ανακατεύεται η ζύμη, τόσο πιο βελούδινη θα είναι η υφή του κέικ. Αφού ολοκληρώσετε το ζύμωμα, αφήστε τη ζύμη καλυμμένη είτε με ένα υγρό πανί είτε με ένα λαδωμένο φύλλο σε ένα σχετικά θερμό περιβάλλον. Έτσι, θα αυξηθεί ορατά ο όγκος της.

6. Κατάλληλη διαχείριση των μαγειρικών σκευών για κέικ

Τα σκεύη στα οποία θα ψήσετε το κέικ σας πρέπει να είναι στεγνά. Το ταψί στο οποίο θα ψηθεί λιπαίνεται το με βούτυρο ή λάδι. Ύστερα πασπαλίστε το με αλεύρι. Τέλος, τοποθετείστε το στη μέση του φούρνου, για να ψηθεί σωστά.

*Extra Tip: σε περίπτωση που κάνετε κέικ σοκολάτας, μπορείτε να πασπαλίσετε τη φόρμα με κακάο αντί για αλεύρι, ώστε να έχετε εξωτερικά καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα.

7. Ιδανική θερμοκρασία ψησίματος

Ανάλογα με τον τύπο της ζύμης, αρχικά η θερμοκρασία πρέπει να είναι πιο δυνατή στη βάση της για 10 – 15 λεπτά. Μέχρι το κέικ να «ραγίσει» στην κορυφή. Στη συνέχεια, δοκιμάστε να “τρυπήσετε” με μια οδοντογλυφίδα το κέικ. Θα έχει ψηθεί σωστά, όταν τα υπολείμματα της ζύμης στην οδοντογλυφίδα να γίνουν στέρεα.

Εάν κατά τη διάρκεια του ψησίματος το κέικ αρχίζει να «αρπάζει» στην κορυφή, ενώ είναι ακόμα άψητο στο εσωτερικό του, τοποθετήστε ένα αλουμινόχαρτο. Χωρίς όμως να πιέσετε τις άκρες του στη φόρμα. Έτσι, επιτρέπετε στο κέικ να «αναπνέει», ώστε να μπορεί να διογκωθεί εύκολα.

8. Ολοκλήρωση του κέικ

Αφού ολοκληρώσετε το ψήσιμο, αφήστε το κέικ να κρυώσει, για να αποκολληθεί ύστερα πιο εύκολα το αλουμινόχαρτο.