Κουρκουμάς με ζεστό νερό: 10 λόγοι για να το δοκιμάσετε

0
1798
κουρκουμάς με ζεστό νερό

“Πρότεινα στη μητέρα μου να πίνει κουρκουμά σε ζεστό νερό για 12 μήνες και η βελτίωση της υγείας της ήταν εντυπωσιακή!”

Αναρωτιέστε γιατί άραγε αξίζει να ξεκινήσετε τη μέρα σας πίνοντας ένα ποτήρι ζεστό νερό με κουρκουμά; Μα επειδή είναι υπερτροφή (“super/ hyper food”), μιας και έχουν διαπιστωθεί οι αντιγηραντικές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του.

Έχουν δημοσιευθεί σχεδόν 7.000 επιστημονικά άρθρα, στα οποία αποδεικνύεται η αποτελεσματικότητά του, λόγω του δραστικού συστατικού του, που λέγεται  «κουρκουμίνη». Πρόκειται, πραγματικά, για ένα ανεκτίμητης αξίας μπαχαρικό!

Σας δίνουμε, λοιπόν, 10 λόγους για να το πίνετε με ζεστό νερό κάθε πρωί!

 

 1. «Καθαρίζετε» από τις φλεγμονές

Πολλές ασθένειες είναι αποτέλεσμα χρόνιων φλεγμονών. Έχει αποδειχθεί, λοιπόν, ότι η κουρκουμίνη έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, πιο δραστικές κι από αρκετά αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

2. Προστατεύετε την υγεία του μυαλού σας

Πλήθος ερευνών έχουν αποδείξει ότι διάφορες γνωστικές διαταραχές, όπως η άνοια και η νόσος του Αλτσχάιμερ, συνδέονται συχνά με μειωμένο ποσοστό του νευροτροφικού παράγοντα (BDNF), ο οποίος είναι τύπος αυξητικής ορμόνης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι η κουρκουμίνη επιδρά ευεργετικά στο επίπεδο αυτής της ορμόνης, αποκαθιστώντας αποτελεσματικά ορισμένες εγκεφαλικές παθήσεις, ακόμα και φθορές στη λειτουργία του εγκεφάλου που οφείλονται στη γήρανση.
3. Μειώνετε στο ελάχιστο τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου

Η κουρκουμίνη είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό αντιοξειδωτικό, δηλαδή ουσία που προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες λόγω ασταθών μορίων. Και αυτό είναι ένα από τα πολλά οφέλη της κατανάλωσης κουρκουμά!

4. Βελτιώνετε την πέψη σας

Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, η καθημερινή λήψη κουρκουμά βοηθά στην απελευθέρωση της χολής, η οποία συνδέεται με τη διαδικασία της πέψης των τροφών.

5. Φροντίζετε την καρδιά σας

Η κουρκουμίνη αποτρέπει την πήξη του αίματος και αφαιρεί βλαβερές εναποθέσεις στις αρτηρίες. Οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση συμπληρώματος κουρκουμά, μόλις μετά από τρεις εβδομάδες, βελτιώνει σημαντικά την υγεία της καρδιάς σε αρσενικά ποντίκια, τα οποία που έχουν εμβολιαστεί, για να προκληθεί αυτοάνοση καρδιακή νόσος.

6. Ανακουφίζεστε από τα συμπτώματα της αρθρίτιδας

Σύμφωνα με μελέτη του 2012 σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, η κουρκουμίνη επιδρά το ίδιο αποτελεσματικά με τη «δικλοφενάκη», ουσία η οποία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του πόνου και του πρηξίματος των αρθρώσεων.

7. Επιβραδύνετε τη γήρανση επιτυγχάνοντας τη μακροζωία

Είναι γνωστό ότι οι χρόνιες φλεγμονές επιταχύνουν τη γήρανση. Από την άλλη, η κουρκουμίνη αποτελεί δραστικότατη ουσία που καταπολεμά αυτή την αιτία της γήρανσης!

8. Προστατεύεστε από τον διαβήτη τύπου 2

Μέσω μιας μελέτης του 2009 που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Auburn, έχει αποδειχθεί ότι η λήψη κουρκουμά συντελεί στην καταπολέμηση του διαβήτη τύπου 2.

9. Φροντίζετε την υγεία του ήπατος

Εκτός των παραπάνω, ο κουρκουμάς αποδεδειγμένα συνδέεται με τη διατήρηση της υγείας του ήπατος, επειδή προστατεύει το ήπαρ από τις τοξίνες του οργανισμού αναπλάθοντας  τα κατεστραμμένα ηπατικά κύτταρα. Επίσης, λόγω της κατανάλωσής του αυξάνεται η φυσική παραγωγή της χολής, είναι χολαγωγικός και αντιμετωπίζει παρακράτηση χολής, χολοκυστίτιδα, αγγειοχολίτιδα και χολόλιθους, βελτιώνοντας συνολικά τη λειτουργία της χοληδόχου κύστης.

10. Αυξάνετε τα αλκάλια στον οργανισμό σας προασπίζοντάς τον από τον καρκίνο

Ο κουρκουμάς είναι περιεκτικότατος σε αλκάλια.  Ως γνωστό, ο καρκίνος αναπτύσσεται συνήθως σε οργανισμούς γεμάτους τοξίνες ενώ δυσκολότερα εμφανίζεται σε οργανισμούς, όπου είναι αυξημένο το επίπεδο των αλκαλίων.

Πώς να προετοιμάσετε νερό με κουρκουμά;

Προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά με λίγο μαύρο πιπέρι σε ζεστό νερό και ανακατέψτε καλά. Ο κουρκουμάς θα κατακάτσει στον πάτο του ποτηριού, οπότε συνεχίστε να ανακατεύετε το νερό ενώ πίνετε. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να προσλάβετε όλα τα οφέλη του κουρκουμά. Καλό είναι να καταναλώνετε το ρόφημα, ενώ το νερό είναι ακόμα ζεστό.