Όσκαρ 2022: Το προσωπικό ρεκόρ της Κέιτ Μπλάνσετ στην ιστορία της Ακαδημίας

0
96

H Κέιτ Μπλάνσετ είναι η πρώτη ηθοποιός που έχει φτάσει τις εννέα υποψηφιότητες καλύτερης ταινίας ξεπερνώντας τις 8 της Ολίβια Ντεχάβιλαντ.

Η Catherine Elise Blanchett είναι γεννημένη στις 14 Μαΐου 1969, είναι Αυστραλή ηθοποιός και παραγωγός. Θεωρούμενη ως μία από τις καλύτερες ηθοποιούς της γενιάς της, είναι γνωστή για την πολύπλευρη δουλειά της σε ανεξάρτητες ταινίες, υπερπαραγωγές και στη σκηνή. Η Μπλάνσετ είναι αποδέκτης πολλών διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένων δύο βραβείων Όσκαρ, τριών βραβείων Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, τριών βραβείων Screen Actors Guild και τριών βραβείων Χρυσής Σφαίρας.

Μετά την αποφοίτησή της από το Εθνικό Ινστιτούτο Δραματικής Τέχνης, η Μπλάνσετ ξεκίνησε την καριέρα της ως ηθοποιός στην αυστραλιανή σκηνή, παίρνοντας ρόλους στην Ηλέκτρα το 1992 και στον Άμλετ το 1994. Έγινε γνωστή ως Ελισάβετ Α στη δραματική ταινία Elizabeth (1998), για που κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα και το Βραβείο BAFTA Α’ Γυναικείου Ρόλου και έλαβε την πρώτη από τις επτά υποψηφιότητες για Όσκαρ. Η ερμηνεία της στην Κάθριν Χέπμπορν στο The Aviator (2004) του Μάρτιν Σκορτσέζε της χάρισε το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου. Αργότερα κέρδισε το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία μιας νευρωτικής πρώην φίλης στην κωμωδία-δράμα του Γούντι Άλεν Blue Jasmine (2013). Άλλοι υποψήφιοι για Όσκαρ ρόλοι της Μπλάνσετ περιλαμβάνουν Σημειώσεις για ένα σκάνδαλο (2006), Δεν είμαι εκεί (2007), Ελίζαμπεθ: Η Χρυσή Εποχή (2007) και Κάρολ (2015).

Η Μπλάνσετ έχει παίξει σε περισσότερες από 20 θεατρικές παραγωγές. Από το 2008 έως το 2013, αυτή και ο σύζυγός της, Andrew Upton, ήταν οι καλλιτεχνικοί διευθυντές της Sydney Theatre Company. Μερικοί από τους σκηνικούς της ρόλους εκείνη την περίοδο ήταν σε αναβιώσεις των A Streetcar Named Desire, Uncle Vanya και The Maids, αποσπώντας πολλά θεατρικά βραβεία και υποψηφιότητες. Έκανε το ντεμπούτο της στο Μπρόντγουεϊ το 2017 στο The Present, για το οποίο έλαβε υποψηφιότητα για το βραβείο Tony για την καλύτερη ηθοποιό σε θεατρικό έργο.

Η Μπλάνσετ έχει λάβει επίσης υποψηφιότητες για τα βραβεία Primetime Emmy για την καλύτερη ηθοποιό σε περιορισμένη σειρά ή ταινία και την εξαιρετική περιορισμένη σειρά ως παραγωγός για την ιστορική δραματική μίνι σειρά FX/Hulu Mrs. America (2020).

Η αυστραλιανή κυβέρνηση απένειμε στην Μπλάνσετ το Μετάλλιο της εκατονταετηρίδας το 2001 και διορίστηκε Σύντροφος του Τάγματος της Αυστραλίας το 2017. Το 2012 διορίστηκε Ιππότης του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων από τη γαλλική κυβέρνηση. Το 2015 τιμήθηκε από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και έλαβε την υποτροφία του Βρετανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου. Η Μπλάνσετ έχει λάβει τίτλους επίτιμου διδάκτορα Γραμμάτων από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και το Πανεπιστήμιο Macquarie. Το περιοδικό Time την ονόμασε έναν από τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο το 2007. Το 2018, κατατάχθηκε μεταξύ των πιο ακριβοπληρωμένων ηθοποιών στον κόσμο.

Διαβάστε επίσης:

cat_Hollywood

Πατήστε εδώ για να συνεχίσετε την ανάγνωση…

Πηγή: Gossip-TV