Στάμος Τσάμης: «Η ζωή του Αγίου Παϊσίου ήταν μια αδιάκοπη άσκηση»

0
70

Eπίσης, ανέφερε πώς επέλεξε τις τοποθεσίες όπου έγιναν τα γυρίσματα και το καστ της σειράς.

Πώς ξεκίνησε όλο αυτό το ταξίδι σας με τον Άγιο Παϊσιο; Τι ξέρατε για τη ζωή του;

Εδώ και πολλά χρόνια, υπήρχε η επιθυμία και η σκέψη για τη δημιουργία κάτι νέου, ελπιδοφόρου και διαφορετικού. Η επιθυμία έγινε πραγματικότητα με τη βοήθεια του ινστιτούτου «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός» και τους ευχαριστούμε πολύ. Όσον αφορά τον Άγιο, νόμιζα ότι τον ήξερα… Όμως, όσο βάθαινε η γνώση μου για αυτόν, διαβάζοντας για το βίο του, συνομιλώντας με πατέρες της Εκκλησίας, γνωρίζοντας τους συγγενείς του, περπατώντας στα μέρη όπου βρέθηκε και με όλη την ανάλυση κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, ανακάλυψα ένα μεγάλο δώρο που μου έδωσε απλόχερα ο Θεός. Να γνωρίσω ουσιαστικά έναν άνθρωπο με ταπεινή καταγωγή, έναν έξυπνο, εύστροφο και συνετό άνθρωπο με τεράστια πνευματικότητα. Ήταν ετοιμόλογος, με αστείρευτο χιούμορ και κύριο χαρακτηριστικό του την κατά Θεόν σοφία. Η ζωή του ήταν μια αδιάκοπη άσκηση. Ήταν ένας καθημερινός άνθρωπος, που ζούσε κοντά στην αγάπη του Θεού, είχε μια αγάπη σοφή και ελεύθερη, ήταν ένας μεγάλος ασκητής που διακόνησε τον πάσχοντα άνθρωπο έως την τελευταία του πνοή. Γνώριζε ανθρώπους από την πρώτη στιγμή και η αγκαλιά του είχε για όλους θαλπωρή και ζεστασιά. Τον αποκαλούσαν Γουμίσια (πυγολαμπίδα στα φαρασιώτικα), η ματιά του ήταν αφοπλιστική, μιλούσε στην ψυχή σου.

Πώς επιλέξατε τις τοποθεσίες όπου έγιναν τα γυρίσματα και το καστ; Και ποια ήταν η πιο συγκλονιστική σκηνή;

Είχα την τύχη και την ευτυχία να συνεργαστώ με εξαιρετικούς συναδέλφους, τόσο κατά τη διάρκεια της προπαραγωγής και του γυρίσματος, καθώς και μετέπειτα, κατά τη διαδικασία του μοντάζ και του post production. Μαζί με το διευθυντή φωτογραφίας, Κώστα Τριαντάφυλλου, την production designer, Έφη Μπίρμπα, και όλη την ομάδα της παραγωγής, κάναμε το ρεπεράζ για την ανεύρεση των καταλληλότερων, τόπων, με σκοπό τη σωστή αποτύπωση της κάθε περιόδου και εποχής στην οποία θα διαδραματιζόταν η σειρά μας. Όλοι οι αγαπημένοι ηθοποιοί που ενσάρκωσαν τους απαιτητικούς ρόλους της σειράς έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό, ήταν πάντα συνεπείς και διαβασμένοι, με θετική ενέργεια και έννοια. Είμαι πολύ τυχερός και ευγνώμων που συνεργάστηκα μαζί τους.

Κάθε φορά που προέκυπταν δυσκολίες ήταν εκεί, πρωτοστάτες και δυνατοί για την ομαλή συνέχιση των γυρισμάτων. Όλοι μαζί, όλοι ένα, χωρίς εγωισμούς. Η κυριότερη δυσκολία που αντιμετωπίσαμε ήταν οι αντίξοες συνθήκες κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων λόγω της Covid. Όμως, και πάλι ο Άγιος βοήθησε στην ομαλή διεξαγωγή τους. Κάναμε γυρίσματα σε Αθήνα, Ιωάννινα, Κορέστρια, Κόνιτσα και Καστοριά μέσα σε 50 ημέρες, ενώ η παραγωγή στο σύνολο της διήρκησε 4 μήνες. Μόλις ολοκληρώναμε τα γυρίσματα σε έναν τόπο, την επόμενη κυριολεκτικά μέρα, η περιοχή γινόταν κόκκινη και έκλεινε λόγω της πανδημίας. Μια δύσκολη σεκάνς ήταν η περίοδος του εμφυλίου, όταν ο Αρσένιος Εζνεπίδης κατετάγη στον ελληνικό στρατό. Οι σκηνές πραγματοποιήθηκαν κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες στα Δερβενοχώρια, με θερμοκρασίες πολύ χαμηλές, -5 βαθμούς Κελσίου. Χρειάστηκε να επιστρατευθεί η βαθιά πίστη μας, όλων των δημιουργών, η ομαδικότητα και η αγάπη, η ένωση, καθώς οι λογισμοί ήταν καθημερινοί. Τελικά βγήκαμε νικητές γιατί το ήθελε ο Άγιος. Εκείνος μας έδειχνε το δρόμο, συνοδοιπόρος και καθοδηγητής μας.

Πώς ήταν τα γυρίσματα στο Άγιο Όρος, στη Μονή Βατοπεδίου;

Ήταν μεγάλη ευλογία και χαρά να βρεθούμε στο Άγιο Όρος και για πρώτη φορά στα χρονικά να μπορέσει να γυριστεί εκεί σειρά μυθοπλασίας. Ευτυχώς, είχαμε την αμέριστη βοήθεια όλων των Πατέρων και του Γέροντα, οι οποίοι κάθε μέρα και παρά το βαρύ πρόγραμμα τους ήταν εκεί, δίπλα μας, για να μας φροντίζουν και να μας καθοδηγούν με αγάπη και καλοσύνη. Οι ευχές τους θα μας συντροφεύουν πάντα.

Θα θέλατε να μεταφέρετε τη ζωή και κάποιου άλλου Αγίου στη μικρή οθόνη;

Κατά μία έννοια, οι βίοι των Αγίων μας είναι έτοιμα σενάρια. Εύχομαι το μέλλον μου στο χώρο να ακολουθείται από όμορφες, ουσιώδεις, ψυχωφελείς και εποικοδομητικές συνεργασίες, όπως αυτή του Αγίου Παϊσίου. Να υπάρχουν οι σωστές συνθήκες σε όλα τα επίπεδα και το όραμα όλων των δημιουργών να είναι κοινό.

Πηγή:7ΜέρεςTV

cat_Showbiz

Πατήστε εδώ για να συνεχίσετε την ανάγνωση…

Πηγή: Gossip-TV