Χωρισμένοι γονείς: πρέπει ή όχι να μιλάτε στα παιδιά σας για τις νέες σχέσεις σας;

0
798
Χωρισμένοι γονείς: πρέπει ή όχι να μιλάτε στα παιδιά σας για τις νέες σχέσεις σας;

Χωρισμένοι γονείς: πρέπει ή όχι να μιλάτε στα παιδιά σας για τις νέες σχέσεις σας;

Πώς να ενημερώσετε το παιδί σας για τη νέα σχέση σας;

Ας υποθέσουμε ότι διατηρείτε παράλληλη σχέση και ο/η σύντροφός σας δεν μπορεί ή -και- δεν θέλει να αποδεχθεί τη νέα πραγματικότητα. Αναμφίβολα, προκαλείται κρίση στο πλαίσιο της τρέχουσας σχέσης, γιατί η παράλληλη σχέση σας αποτελεί κόκκινο πανί για τον/την τωρινό/ή σύντροφο, ενώ σε εσάς προξενεί φόβο και ανασφάλεια, ώστε ούτε να νιώθετε άνετα με το νέο σας ταίρι ούτε να απολαμβάνετε ήρεμοι τον έρωτά σας. Εκτός από την κατάσταση που προαναφέρθηκε, συνηθισμένες είναι και οι γνωριμίες με κάποιον/α γονέα, είτε χωρισμένο/η, είτε σε διάσταση με τον/την πρώην σύζυγο, είτε παρατημένο/η από τον/την πρώην σύντροφο.

Ιδίως στις αμέσως παραπάνω περιστάσεις, από τα συχνότερα και βασανιστικότερα διλήμματα που αντιμετωπίζετε είναι αν θα πρέπει ή όχι να μιλήσετε στα παιδιά σας για τη νέα σχέση σας. Και είναι λογικό να νιώθετε άσχημα, διότι φοβάστε πιθανές αρνητικές αντιδράσεις τους που θα σας ενοχοποιήσουν ακόμα περισσότερο, ανησυχείτε για την πιθανότητα να μην σας υποστηρίξουν και, τέλος, τρέμετε την απόρριψή τους έναντί σας και της νέας γνωριμίας σας.

«Είπα στο “ραντεβού” μου ότι έχω παιδιά, και μου απάντησε ότι δεν θέλει να συνεχίσουμε να βγαίνουμε. Τι να κάνω, πώς να το διαχειριστώ; »

Ένας άνδρας, λοιπόν, (ας τον ονομάσουμε Γιώργο) σκέφτεται: « Μου αρέσει πολύ η Δανάη από το γυμναστήριο. Έχω καταλάβει ότι είναι ανύπαντρη και χωρίς παιδιά, γιατί την άκουσα να το λέει στην γυμνάστρια, την Ειρήνη. Θέλω πραγματικά να της ζητήσω να βγούμε αλλά έχω τέσσερα παιδιά που μεγαλώνω μόνος μου και, επίσης, υποθέτω ότι θα τους αρέσει καθόλου, όταν το καταλάβουν. Δεν είμαι σίγουρος τι πρέπει να κάνω…»

Η Δανάη σκέφτεται κι αυτή: « Είναι ένας τύπος που γνώρισα στο γυμναστήριο. Τον λένε Γιώργο. Μου αρέσει πραγματικά, γιατί είναι ευγενικός και ξέρει να μιλάει και να φέρεται ανάλογα με τις περιστάσεις! Θα ήθελα να βγω μαζί του. Απλώς υποθέτω ότι δεν θέλει να βγει μαζί μου. Αισθάνομαι ενοχές, που τις προάλλες στο γυμναστήριο είπα στην Ειρήνη, τη γυμνάστρια, ότι δεν έχω παιδιά, γιατί η αλήθεια είναι ότι έχω τρία. Σκόπιμα το είπα δυνατά στην Ειρήνη, ώστε να το ακούσει ο Γιώργος, μήπως και με πλησιάσει μια ώρα αρχύτερα. Δεν ξέρω τι να κάνω τώρα… Από τη μία, θα ήθελα πραγματικά να βγω με τον Γιώργο κι από την άλλη δεν ξέρω αν και πώς πρέπει να μιλήσω γι’ αυτόν στα παιδιά μου…»

Με ποιόν τρόπο να γνωρίσετε στα παιδιά σας το νέο σας σύντροφο;

Πώς, λοιπόν, να το «φέρετε με τρόπο» στα παιδιά σας σχετικά με τη νέα γνωριμία σας ή -αν είστε ήδη μαζί με κάποιον/αν άλλη- την παράλληλη σχέση σας; Παρακάτω ακολουθούν μερικές συμβουλές, τις οποίες μπορείτε να αξιοποιήσετε ώστε να πείτε στα παιδιά σας την αλήθεια τον νέο ερωτά σας και να μη βασανίζεστε άλλο από τύψεις. 

1) Προσκαλέστε τη νέα γνωριμία/σχέση για τραπέζι στο σπίτι σας, ώστε να γνωριστεί με τα παιδιά σας.

2) Μαγειρέψτε ένα γεύμα για αυτήν την συνάντηση, έχοντας ήδη κανονίσει να παρευρίσκονται και τα παιδιά σας στο τραπέζι. Αυτή είναι η ιδανική περίσταση για να παρουσιάσετε το «ραντεβού» σας στα παιδιά σας.

3) Στη διάρκεια μιας κουβέντας με το νέο σας «αμόρε», ήδη από την αρχική φάση της γνωριμίας σας, αποκαλύψτε ότι έχετε παιδιά. Επιπλέον, αδράξτε οποιαδήποτε ευκαιρία, για να ανακαλύψετε εάν έχει και αυτός/ή παιδιά.

4) Εάν έχετε «γνωριστεί» με κάποιον/α μέσω e mail, private messaging, chatroom, τηλεφώνου, φροντίστε να πληροφορηθεί σχετικά με τα παιδιά σας, πριν γνωριστείτε αυτοπροσώπως.

Αν, πάλι, τα πράγματα δεν έρθουν όπως σχεδιάζατε, συνήθως σκέφτεστε τα εξής: «Είπα στο “ραντεβού” μου ότι έχω παιδιά, και μου απάντησε ότι δεν θέλει να συνεχίσουμε να βγαίνουμε. Τι να κάνω, πώς να το διαχειριστώ; »

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να διαχειρίζονται το θυμό τους;

Δεν χρειάζεται να κάνετε οτιδήποτε. θεωρήστε τον εαυτό σας τυχερό/ή που μάθατε έγκαιρα ότι η γνωριμία σας δε θέλει να είναι με κάποιον που έχει παιδιά. Πραγματικά, δεν αξίζει να είστε μαζί με ένα τέτοιο άτομο. Μην απογοητεύεστε, απλά προχωρήστε παρακάτω! Σκεφτείτε ότι εκεί έξω σίγουρα υπάρχει κάποιος που θα θελήσει να είστε μαζί και ο οποίος θα αποδεχθεί εσάς αλλά και τα παιδιά σας! Αυτό είναι το πιο σημαντικό και αυτό αξίζετε!

Όσο πιο γρήγορα αποκαλύψετε στη νέα γνωριμία σας ότι είστε γονιός τόσο ταχύτερα θα ξεπεράσετε την ανησυχία, την ανασφάλεια, τις ενοχές και τα ψέματα σχετικά με τα παιδιά σας. Το ζητούμενο είναι να είστε συμβατοί με τον/τη νέο/α σας σύντροφο, που θα σας θέλει γι’ αυτό που ακριβώς που είστε και ο οποίος δεν θα έχει οποιοδήποτε θέμα με το γεγονός ότι έχετε παιδιά!

Σας ενδιαφέρει: Τα καλύτερα blogs γνωριμιών