Αυτοπεποίθηση: Πως μπορείτε να την αυξήσετε άμεσα

0
933
Αυτοπεποίθηση

Υπάρχουν δύο σημαντικές επιλογές για να αυξηθεί η αυτοπεποίθηση. Πρώτον, να αναθεωρήσουμε τις απαιτήσεις που έχουμε για τον εαυτό μας και δεύτερον, να δημιουργήσουμε και να ακολουθήσουμε ένα σχέδιο για την επίτευξη των στόχων μας.

Αυτοκριτική & Αυτοπεποίθηση

Αν και είναι δύσκολο να είμαστε επικριτικοί με τον εαυτό μας, πρέπει να γράψουμε τι θέλουμε για τον εαυτό μας και τι δεν θέλουμε. Αυτό βέβαια μπορεί να είναι επικίνδυνο, γιατί η εγγενής νοοτροπία μας έχει επηρεάσει την κοσμοθεωρία μας, και τα πράγματα που μας αρέσουν για τον εαυτό μας, είναι πολύ λίγα. Όμως, με αυτή την άσκηση αυτοπεποίθησης θα έχουμε μια λίστα, που θα μας δώσει ένα κίνητρο και ένα σημείο εκκίνησης. Έτσι θα ανέβει η ψυχολογία μας και θα βελτιωθούμε.

 

Ανάλυση Αρνητικών Στοιχείων

Το επόμενο βήμα, είναι η ανάλυση των αρνητικών πραγμάτων. Έχουμε υψηλές προσδοκίες για τον εαυτό μας, που βασίζονται στο τι σκέφτονται οι άλλοι για εμάς. Αλλά όταν αντικρίζουμε την αλήθεια, τα συναισθήματά μας απέχουν από την πραγματικότητα.

Κάποια παραδείγματα πραγμάτων που δεν αρέσουν στους ανθρώπους, επηρεάζοντας έτσι την αυτοπεποίθηση, είναι τα εξής: δεν είμαι ελκυστικός ή έξυπνος, το στήθος είναι πολύ μικρό, δεν έχω μεγάλους μυς, το αυτοκίνητό μου δεν είναι ωραίο.

Διαχείριση της Λίστας

Όπως συμβαίνει σε κάθε λίστα που δημιουργούμε, υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσαν να αλλάξουν και άλλα που δεν θα μπορούσαν. Το σημαντικό είναι να επικεντρωθούμε σε αυτά που μπορούμε να αλλάξουμε. Το να επικεντρωθούμε σε αυτά που δεν θα μπορούσαν να αλλάξουν, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να επιδεινωθούν.

Μόλις καταργήσουμε από τη λίστα τα πράγματα που δεν θα μπορέσουμε να αλλάξουμε, αμέσως θα νιώσουμε να φεύγει από πάνω μας ένα βαρύ φορτίο. Στη συνέχεια δίνουμε βάση στα πράγματα που μπορούμε να αλλάξουμε, όπως για παράδειγμα να εκφράσουμε την ατομικότητά μας με νέα ρούχα ή να ξεκινήσουμε μια δίαιτα. Τα πράγματα που σχετίζονται με την εξωτερική μας εμφάνιση και τη φυσική μας κατάσταση, απαιτούν υπομονή και προσπάθεια από μέρους μας. Το σημαντικό είναι να θέτουμε εύκολους στόχους, έτσι ώστε να μη χάνεται το κίνητρο και να ανεβαίνει η ψυχολογία. Σταδιακά θα ανέβει και η αυτοπεποίθησή μας.

Η αυτοεκτίμηση οικοδομείται με την πολύ καλή γνώση του εαυτού μας. Είναι σημαντικό να ξέρουμε τις δυνάμεις μας και να επικεντρωνόμαστε στην αντιμετώπιση των κακών. Δεν πρέπει να απελπιζόμαστε, όταν προκύπτουν αποτυχίες, γιατί αυτές πάντα υπάρχουν. Βασικό είναι να ασχοληθούμε με επιμονή στα πράγματα που μπορούμε να αλλάξουμε. Όλα αυτά θα φέρουν αλλαγή στη στάση ζωής μας και κατ’ επέκταση θα αυξηθεί η αυτοπεποίθησή σας.

Θέλετε να γίνετε η καλύτερη έκδοση του εαυτού σας; Τότε, θα βρείτε χρήσιμο αυτό το άρθρο για την αυτοβελτίωση.